workfromtheheart schreef:Iemand hier verstand van karamel maken?
Ik heb drie pogingen gedaan, maar het mislukt totaal iedere keer
swandutchman schreef:
Al zou ik zeker geen oude pan gebruiken! (gewoon een gladde steelpan: hoe minder krassen hoe beter).
Het makkelijkste is om een laagje water in de pan te doen samen met de suiker. Verhit dit tot de suiker oplost (tot zover mag je roeren met een lepel). Op een gegeven moment is al je water verdampt en stijgt de temperatuur alsmaar tot er karamelisatie plaatsvind. Karamel is lastig te maken vanwege kristallisatie. Kristallen vormen zich wanneer je begint te roeren met een koude metalen lepel. Niet doen dus! Ook zwenken van de pan is helemaal niet nodig, want dan raakt je karamel de koudere wanden van de pan (is dus ook een risico). Gewoon toekijken en de verleiding weerstaan iets te doen. Als er dan toch kristallen vormen aan de randen van de pan, dan deze oplossen met een nat kwastje. Verhit de karamel tot de gewenste kleur (beter iets te licht... op een gegeven moment gaat het erg snel en is het zo donker en niet lekker meer). Daarna is het klaar voor gebruik of je kan er bijvoorbeeld room bij doen.
swandutchman schreef:.... Gewoon toekijken en de verleiding weerstaan iets te doen. Als er dan toch kristallen vormen aan de randen van de pan, dan deze oplossen met een nat kwastje. ....
sanderkoenen schreef:Is een pipet niet handig hiervoor?
sanderkoenen schreef:Zijn er nog plannen dit weekend?
TAFOL schreef:Donald en Katrien, swandutchman?
legopapa schreef:Een BBQ voor de verjaardagen ... en zondag kruisboogschieten
Raven schreef:Uitzieken, lig al een week plat
.koffiemoc schreef:Verder met inpakken, over een week gaat de boedel in opslag.
Offerte electriciëns opvragen voor het slaan van een aardpen.
Adreswijzigingen verzenden.
Kortom, lekker stressen.
Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten