
Jaar van uitgave: 1987 (Noord-Amerika?), 1988 (Europa)
Aantal onderdelen: 221
Aantal minifiguren: 6
Oorspronkelijke adviesprijs: FL. 49,95
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit bewust Forestmen sets in de winkel of in mijn catalogus heb gezien, al heb ik zeker catalogi gehad waar ze in hebben moeten staan. Toch heb ik altijd wel geweten dat er Robin Hood-achtige sets moeten zijn geweest, en wel door dit ideeënboek. Vele jaren later maakte ik door een advertentie in een oude Donald Duck kennis met de naam van deze lieden: de vrijbuiters. Deze set stond in Nederland onder de naam '"Geheime Bosgrot" van de Vrijbuiters'.
De bouw.
Uiteraard begin je met de zes minifiguren, 1 2 3 4 5 en 6.Ook het paard wordt van een zadel voorzien, al zit er ook een bruin blokje en plaatje bij voor als je er geen zadel op wilt hebben. Merk op dat elke vrijbuiter een veer op zijn pet heeft. Die werden in een sprue meegeleverd. LEGO was in dit geval dus heel royaal, want dat levert twaalf pluimen extra op. Bij de grotere set 6077 was dat niet het geval.
En dan bouwt het geheel vlot weg. Geen geavanceerde bouwtechnieken, maar ook geen onderdelen per stap. Je moet dus wel opletten dat je niets vergeet.

Het geheel.
En dan staat er een grote boom met er een stenen ruïne tegenaan. Het geheel staat op een 8x16 en een 16x16 basisplaat, die onderling kunnen scharnieren. Een plate met arm vergrendelt het geheel. Aan de zijkant is een grote zwarte rots of steen die als deur dient, die omhoog wegklapt. Hij is zo geconstrueerd, dat als je hem open zet hij ook open blijft staan. Er is genoeg ruimte voor een minifiguur om daar naar binnen te gaan, maar niet voor het paard. Als hij is opengescharnierd kan je er wat makkelijker bij. Zeker aan de kant van de boom heb je dan voldoende toegankelijkheid. De hele grote kinderen onder ons zullen nog niet goed bij de binnenkant van de ruïne kunnen komen, en daar is een derde toegang voor. De schuine zijde is bevestigd met een paar scharnierende autodaken en dat levert veel meer ruimte op. Het interieur bestaat uit een plate met clip waarmee een hellebaard wordt opgeborgen. Als extraatje een schatkist met een paar gele "gouden" bekers die de vrijbuiters hebben buitgemaakt. Dit gebrek aan interieur heeft wel als voordeel dat er voldoende bergplaats is om het paard te kunnen stallen. Ook een deel van de troepen past erin. Misschien niet allemaal (zeker niet als je ze mooi neer wilt zetten), maar er moet toch iemand op de uitkijk staan. Een subtiel detail is de schoorsteen aan de kant van de scharnieren.
Omdat bruin toentertijd tot wagenwielen, accessoires en paarden beperkt werd, is de boom in het zwart. Hier en daar komt er nog grijs door, ik denk om de indruk te geven dat de boom echt met de ruïne vergroeid is. Er is een wachtpost met wat lijkt op kantelen en mezekouwen, al is het veel te open om effect te hebben. En mezekouwen direct boven de grot hebben sowieso geen nut. Bovenop de boom is een rode vlag bevestigd. Een paar kleine coniferen maken het geheel af.
Conclusie.
Blijkbaar heb ik in mijn jonge jaren iets ontzettend moois gemist. Inmiddels heb ik dat ruimschoots ingehaald. Van de drie sets die in Nederland in de retail te verkrijgen waren is deze zeker mijn favoriet. Zes minifiguren, en het formaat heeft genoeg speelmogelijkheden, meer dan bij 6054, maar ziet er net wat leuker uit dan het eerder genoemde waterfort. Helaas niet goedkoop, maar af en toe kan je nog wel een koopje tegen komen. De enige set die misschien beter is, is 6071. Helaas was deze voor zover ik weet alleen in Amerika verkrijgbaar, en daardoor ook duurder.
De klassieke gezichtjes, zwarte boom en wat ruwe afwerking laten wel de leeftijd zien. Een iets minder gedateerd alternatief is het in 1996 uitgebrachte Dark Forest, wat voor zover ik weet in Europa slechts beperkt leverbaar was. Die missen in mijn ogen toch een beetje het schattige, aaibare karakter van de oude sets. Als ik maar één Castle set zou mogen bewaren, dan zou het deze zijn.