Gebruikers-avatar
User

Rijkjavik

Berichten

2110

Geregistreerd

Zo Okt 28, 2007 8:34

Woonplaats

Ede

6716 Covered Wagon (1996)

door Rijkjavik » Ma Jun 29, 2020 18:17

Afbeelding

Jaar van uitgave: 1996
Aantal onderdelen: 63
Aantal minifiguren: 1

Naast de Black Cat en de TECHNIC Space Shuttle was Western één van de grootste verrassingen van 1996. Ik had vooral ogen voor het fort, maar één van de sterke punten van Western is dat het in mijn ogen in de breedte een goed thema was, althans in de eerste golf (cowboys). De sets konden elkaar goed aanvullen, al had ik wat meer diversiteit van minifiguren gewild, zoals ik jaren geleden al in mijn recensie van de Main Street aangaf.

De bouw.
De set bevat maar liefst één minifiguur. Een luitenant. Een officier is niet logisch, een soldaat zou logischer zijn geweest, maar het is in ieder geval niet de kolonel. Wel is dit de enige luitenant met een pet in plaats van een hoed. Deze petten waren nieuw voor 1996, en lijken goed op de petten die de US Army in de 19e eeuw gebruikte. Hierna is het de beurt aan het paard, mocht je die los neer willen zetten is er zoals gebruikelijk een extra plate 1x2 in het bruin toegevoegd.
Na het paard wordt het kanon gebouwd. Precies dezelfde constructie als in 6765 en 6769/6762.
En dan is de beurt aan de huifkar zelf. Dit is een simpele kar. Alles rechttoe rechtaan, en gezien de grootte zal dit niet veel tijd in beslag nemen.
Afbeelding
Hier is de huifkar bijna voltooid. De huif zelf is van een redelijk stug stukje stof, te vergelijken met de zeilen van de eerste generatie piratenschepen.

Het geheel.
Een paard, een huifkar en een kanon. Het totaal is ongeveer 25cm lang. De huifkar is over het algemeen vier noppen breed, met een paar vaatjes aan de zijkanten om spullen in op te bergen, en past daarmee prima bij de andere Western sets. De huifkar past ook door de grote poorten van het fort. Hoe het bij The Lone Ranger past durf ik niet te zeggen, ik denk dat het geheel vooral in het niet valt vergeleken bij het enorme gevaarte dat voor een postkoets door moet gaan.
In tegenstelling tot de geldwagen uit de Main Street set heeft deze kar een haak om het kanon aan mee te slepen. Deze haak kan verwijderd worden om toegang tot een verborgen ruimte te krijgen, waar sabels in opgeborgen kunnen worden. Revolvers passen ook, een geweer is te lang. Er is geen scharniersysteem zoals in sommige van de Castle karren, je zult het geheel op moeten tillen om de wapens uit de bergruimte te krijgen. Naast al deze wapens is er ook nog een bundel dynamiet (geprinte 1x2 tile) en een zweep aanwezig.
Voor de nabijbeveiliging tegen bandieten of indianen (die nog een jaartje op zich lieten wachten) zou een extra soldaat welkom zijn, echter is daar niet echt de plaats voor. In ieder geval niet als je er ook nog fatsoenlijk bij wilt kunnen zonder steeds de huif te moeten verwijderen. Wat ik wel graag had gezien was een extra paard. Ik heb weinig verstand van paarden, maar dit lijkt me een zware last. In westernfilms worden huifkarren altijd door meerdere paarden getrokken, en deze heeft er dan ook nog eens een kanon achter hangen.
De huifkar is bijna geheel zwart, en dat zou tegenwoordig misschien bruin zijn geweest. Echt lelijk vind ik het niet, en de huif zelf maakt het interessant genoeg.

Conclusie.
Western is één van de thema's waarvan ik wenste dat ik het vaker op mijn verlanglijstje had gezet. Ook deze set mag er zijn, en voor $8,- had je een leuke huifkar. Geen idee wat de adviesprijs in Nederland is geweest. Wil je een exemplaar aanschaffen, let dan op het type kanon. De sets bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt kunnen niet schieten, de Europese wel. Let bij een gebruikt exemplaar ook op de staat van de huif. Zoals gezegd is die van stof, en die wil nog wel rafelen.
Ik had denk ik liever een civiele huifkar gehad. Het burgerleven is altijd met name bij de historische thema's onderbelicht geweest, en dit was een mooie gelegenheid geweest om een paar burgers te introduceren die zich in het westen wilden vestigen. Ik zou geen probleem hebben gehad daar het kanon en het gros van de wapens voor op te offeren. Misschien een vrouwelijke minifiguur op de bok, met een cowboy te paard (die unieke uit 6765 uiteraard, die andere hebben we al genoeg gezien) als escorte?
Nu heb je een leuke uitbreiding voor het garnizoen van het fort, met genoeg wapens om meerdere soldaten te bewapenen. Voor Western-fans aanbevolen. Voor Ennio Morricone, Clint Eastwood en eigenaars van 6769/6762 een must.
It's multifunctionomical.

Flickr
Gebruikers-avatar
User

Raven

Rang

premium

premium
Berichten

3333

Geregistreerd

Ma Sep 30, 2013 21:18

Woonplaats

Zaandam

Re: 6716 Covered Wagon (1996)

door Raven » Di Jun 30, 2020 7:06

Weer een leuke review van een klassieke set. Zijn dit nog leuke publiekstrekkers voor op de FP of uiteraard FB met verwijzing naar meetings/forum.
You're never 2 old for LEGO!!! <~FlickR~>
Gebruikers-avatar
User

Rijkjavik

Berichten

2110

Geregistreerd

Zo Okt 28, 2007 8:34

Woonplaats

Ede

Re: 6716 Covered Wagon (1996)

door Rijkjavik » Wo Jul 01, 2020 20:08

Dank je, maar deze zin
Raven schreef:Zijn dit nog leuke publiekstrekkers voor op de FP of uiteraard FB met verwijzing naar meetings/forum.
begrijp ik niet.
It's multifunctionomical.

Flickr
Gebruikers-avatar
User

Raven

Rang

premium

premium
Berichten

3333

Geregistreerd

Ma Sep 30, 2013 21:18

Woonplaats

Zaandam

Re: 6716 Covered Wagon (1996)

door Raven » Wo Jul 01, 2020 20:17

Meer voor de Amins. We hebben u veel reviews (weliswaar van oude sets) die van goede kwaliteit zijn met leuke commentaren. Wellicht leuk voor op de frontpage en daarmee Lowlug weer wat meer oud e kaart zetten zeg maar. En dan delen op FB
You're never 2 old for LEGO!!! <~FlickR~>
Gebruikers-avatar
User

Chef_NL

Rang

premium

premium
Berichten

614

Geregistreerd

Za Dec 29, 2012 20:48

Woonplaats

Heemskerk

Re: 6716 Covered Wagon (1996)

door Chef_NL » Vr Jul 03, 2020 10:32

Leuke review!

Dit is één van mijn laatste sets die ik gehaald heb voor ik in de duistere periode terecht kwam, toen was ik ca een jaar of 13, en voelde me stiekem te oud voor lego. Ik heb toen wel een deel van de western sets nog gekocht, ik wil nog steeds het fort een keer bij mijn verzameling voegen. Alleen die is erg duur in goede staat.
Mijn MOC's op Flickr | Mijn verzameling op Brickset
Gebruikers-avatar
User

sanderkoenen

Rang

premium

premium
Berichten

5521

Geregistreerd

Wo Nov 25, 2015 21:17

Woonplaats

Hoorn

Re: 6716 Covered Wagon (1996)

door sanderkoenen » Ma Jul 06, 2020 10:19

Een mooie review, Rijkjavik. :duim:
Ik heb deze set jaren geleden op pakjesavond gekregen.
Later is deze set nog een keer aangeschaft.

Het blijft een mooie serie. :)
Gebruikers-avatar
User

abcd

Berichten

310

Geregistreerd

Zo Jan 04, 2015 22:23

Re: 6716 Covered Wagon (1996)

door abcd » Di Jul 07, 2020 7:13

indianen (die nog een jaartje op zich lieten wachten)

Indianen waren er al in 1977: 215-1.

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

[*]