Een kijkje bij – Urban Erwin

Deze maand gaat razende reporter HJR naar het hoge Noorden om bij UrbanErwin in Zwolle te kijken naar zijn LEGO werkstation.

*Hijg* *hijg* tsjongejonge, volgens mij zijn we op het hoogste punt van Zwolle beland! Bedankt voor je aanmelding voor dit interview, zouden méér mensen moeten doen (hint! hint!). Om gelijk maar in huis te vallen een paar wezenlijk belangrijke vragen:

Wat is je favoriete kleur Smarties: Oranje
Wat is je favoriete kleur M&M’s: Oranje
Wat is je favoriete kleur Skittles: Ook oranje, maar wel alle drie bij elkaar in een bakje natuurlijk.

IMG_5402

Nou, helder verhaal! We zijn hier dus in Zwolle, de plek waar ooit LEGOworld, het grootste LEGO event ter wereld ontstond; is hier ook de liefde voor het LEGO bouwen / MOCs bouwen ontstaan?
Om eerlijk te zijn, geen idee, LEGO is iets waar ik eigenlijk altijd wel mee bezig was. Ik denk wel dat het op fietsafstand hebben van zo’n groots evenement wel geholpen heeft.

We kennen je vooral van de LEGO treinen; hoe is die voorkeur eigenlijk ontstaan?
Toen ik een jaar of 5 was zag ik op de verjaardag van mijn nichtje dat zij set 4561 kreeg, op dat moment was ik er zeker van, ik moest en zou ook een legotrein hebben, mijn eerste trein was dus ook de 4561 en vanaf dat moment was er geen weg (of moet ik zeggen spoor) meer terug!

Nu schreeuwen LEGO fans moord en brand als er eens een wijzigingetje wordt doorgevoerd in een steentje, maar treinbouwers hebben al héél wat te verduren gehad; vier verschillende systemen in 40 jaar tijd; met monorail erbij zelfs vijf! Welk systeem gebruik je zélf, en welk systeem is je favoriete?
Ik heb zelf redelijk wat 9V rails en de daarbij behorende motoren, maar die zijn nu ook hard achteruit aan het gaan. Ik verwacht dat er bij mij dus ook een switch naar Powerfunctions aan zit te komen, de keuze in aandrijving en sporen is gewoon veel groter, en de prijs voor uitbreidingen is ook iets beter. Mijn favoriet zal 9V blijven, maar ik denk dat een schakel naar Powerfuctions onvermijdelijk zal worden.

Je showt vaak op meetings en beurzen diorama’s in samenwerking met andere bouwers; hoe komt zo’n samenwerking tot stand en hoe staan jullie in contact?
Dat begon met een draadje hier op het forum, daar is een groepsstandaard (zie het Brickbieb artikel) uit gekomen waarna iedereen is gaan bouwen. Vervolgens wordt er via het forum, PB en e-mail een plan gemaakt voor de meeting of beurs. Ik hoop ook dat we dit jaar weer wat neer kunnen zetten op LEGOWorld.

Wat is eigenlijk je favoriete trein/locomotief van LEGO zélf? Van welke trein/loc zou LEGO nog eens een model moeten gaan uitbrengen, en wat is überhaupt de beste trein/loc MOC die je ooit bent tegengekomen?
Oh jee, dat zijn een paar moeilijke vragen, zeker omdat ik de afgelopen 3 jaar al geen (trein)set meer heb gekocht en daarvoor ook lang niet alles heb gehad. Puur uitgaand van hoe ze eruit zien ben ik wel een fan van de Horzion Express, hij lijkt zeer goed op de oude franse TGV. Ik zou graag een model zien van LEGO van een mooie Duitse stoomtrein. De beste MOC van die ik tot nu toe tegengekomen ben? Tja, er is zoveel om van te kiezen, maar ik ben wel een bewonderaar van het werk van onder andere Cale Leiphart, Tony Sava en LT12V. Zij maken zeer mooie modellen.

Bouw je naast treinen en de bijbehorende diorama’s ook nog andere dingen van LEGO?
Soms, maar niet zo vaak als ik zelf zou willen. Ik merk dat ik toch een soort van obsessie heb met sporen in landschappen en een soort vreemde fascinatie van verlaten en vervallen industrie gebouwen, ook heb ik wel een zwak voor scheve vakwerkhuizen. Dit staat allemaal dus ook nog een keer op de planning, misschien een verlaten, scheef vakwerk industrie gebouw met treinlaadpunt??

IMG_5405

Ik zie trouwens achter mij ongelooflijk veel kwarkbakjes en IKEA kastjes. En zie ik nu goed dat je op kleur sorteert?!?! Hoe sorteer jij je bricks?
Alles is als eerste op kleur gesorteerd inderdaad, met uitzondering van sommige SNOT onderdelen. Vervolgens is er per kleur nog weer een onderverdeling van sommige onderdelen, dit hangt een beetje af van de kleur, maar ik heb van bijna elke kleur de normale blokken en platen apart gehouden. Dit systeem werkt voor mij erg goed omdat ik vaak van tevoren een kleuren schema in mijn hoofd heb en tijdens het bouwen ideeën in de vorm van onderdelen langs zie komen.

Heb jij een bijzondere band met War Child? Ik zie een wagon daarvan staan…
Nee, niet echt, ik heb een dingetje voor stickers, en deze deelden ze uit op een evenement in de stad. Aangezien ik het wel een mooi doel vind en ik nog wat rooie onderdelen had, was dit het resultaat.

Ook bij jou zie ik een PC staan (laptop in dit geval). Maak je gebruik van digitaal LEGO bouwen? Zo ja, welke programma’s gebruik je zoal?
Klopt, dat is mijn laptop, deze gebruik ik eigenlijk met name voor muziek. Ik gebruik voor het digitale bouw en plan stuk LDD en Bluebrick, de laatste is een hele mooie tool om layouts te plannen. Deze hebben we ook gebruikt voor LW vorig jaar.

We zien trouwens ook in je kamer érg veel zaken van Australie; ben je daar eens geweest, en er al eens iets van gebouwd?
Klopt, ik ben er afgelopen zomer geweest. Ik heb tot nu toe nog niks van gebouwd, al zet je nu wel wat in beweging. Ook heb toen een bezoek gedaan aan de LEGO vereniging in Melbourne, dat was zeer interessant.

IMG_5407

Wat zijn trouwens verder zo je inspiratiebronnen? Heb je ook favoriete MOC bouwers?
Mijn inspiratie komt overal vandaan, van het echte leven tot aan kasteel en sci-fi bouwers. Ik vind het moeilijk om maar 1 favoriete bouwer aan te wijzen, zelfs maar 10 zou al moeilijk worden.

Wat mij altijd zo opvalt is dat er maar wenig treinbouwers zijn die bedrading spannen voor de ‘electrische treinen’, het lijkt er op dat zonder uitzondering LEGO treinen op Diesel lopen; heb je al eens gedacht aan een systeem zodat de sneltreinen wat ‘echter’ lijken?
Ik heb er nog niet echt over nagedacht, wel al een paar keer gezien bij anderen, en wat mij eigenlijk direct opviel was of de tussenafstand is heel groot, of het ziet er erg chaotisch uit. Maar je benoemd hier wel iets waar wat mee gedaan moet worden. Dus ik ga er wel over nadenken nu.

Heb je nog bepaalde doelen om te bouwen? Wat is het mooiste project wat je ooit hebt gebouwd, en waarom?
Het mooiste project tot nu toe? Tja, ik wou zeggen mijn module voor LW afgelopen jaar, maar eigenlijk ben ik daar ook niet echt tevreden meer over, er misen nogal wat details die ik door tijdgebrek weg heb moeten laten. Dat wil ik dit jaar beter doen. Een bouw doel, ik wil nog een keer wat met hoogte verschillen doen, een aftakkend spoor dat over/onder een hoofdlijn heen gaat lijkt mij erg gaaf om nog een keer te bouwen.

Voor de wagons gebruik je eigenlijk best wel aparte / stralende kleuren. Waarom eigenlijk? In het echter zijn wagons toch vaak grijs of bruin?
Dat klopt, maar ik vind het wel een leuke variatie tussen al die saaie grauwe wagons. En dan gebruik ik die kleuren ook weer een keertje, ik heb nog steeds een stapel paars en roze van LW waar ik wat mee wil doen.

IMG_5401

Goed, dan is het alweer tijd voor de ingezonden vragen, het zijn er wederom een hoop. De eerste vraag komt van Hakim. Helaas begrijp ik nooit wat mimespelers nou precies willen dus we gaan gelijk door naar vraag twee, die komt van Ojo1957. Zijn vraag is: Heb je Wim-Lex en Maxima nog gezien toen ze in Zwolle waren?
Nee, sorry, ik was bezig met geïnterviewd worden door RTVOost en het helpen van mijn scoutinggroep.

De volgende vraag komt van Briqunullus: welk Metallica album vind je slechter; Lulu of St. Anger?
Geen idee, mag ik ook beide zeggen?

Dan nog een vraag van Duinkerjw; hij wil graag weten: als je een nieuwe kleur mocht introduceren in LEGO, wat zou het dan zijn?
Hier heb ik wel eens over zitten nadenken, en ik twijfel tussen iets als donker zandgroen, of een kleur die tussen zwart en donkergrijs zit voor asfaltwegen. Ik vind zwart te donker en lichtgrijs eigenlijk te licht.

Nou, daarmee zijn we alweer bijna aan het eind van dit interview. Laatste vraag nog: vanwaar de naam UrbanErwin?
Dat is een bijnaam van mij geweest op scouting toen ik een jaar of 13 was. Vervolgens wou ik mij ooit registreren bij Flickr en toen bleek dat deze naam nog ongebruikt was, en de rest gebeurde op hier op het forum en op Eurobricks.com.

Oké, weten we dat ook weer. Heb je nog iets te melden aan je mede- Lowluggers?
Het antwoord is altijd 42, of B.

Het werk van UrbanErwin:
Flickr

Over workfromtheheart 36 Artikelen
Actief AFOL sinds 2008, bouwt vooral Steampunk en Nerd Stuff. Moderator sinds 2013.