Een kijkje bij – legopapa

Onze vliegende reporter HJR-Holland gaat heel Nederland door, om bij de LowLuggers thuis te kijken. Eerste bezoek: legopapa.

Hallo legopapa,
Bedankt dat we een kijkje mogen nemen in je hobbykamer. Je bijt de spits af in deze nieuwe rubriek!

Gezien dit een onderdeel wordt voor een breed publiek begin ik maar met de obligate vragen:
– Wat is je lievelingskleur? Paars
– Wat is je lievelingsdier? Olifant
– Wat is je lievelingseten? Oosters
Dank je, hebben we dat ook weer gehad

20151227_124449_resized_3

We nemen in deze rubriek een kijkje bij de AFOLs thuis, op hun werkplek. We zien in je kamer een héle hoop verschillende onderdeelbakken, maar we missen er toch wel eentje: jij gaat zeker niet graag naar de Chinees! Hoe heb jij je onderdelen eigenlijk gesorteerd?
He, ik ben gek op chinees. Die bakjes van de chinees zijn ook reuze handig om te sorteren maar met de hoeveelheid onderdelen die ik heb (ruim 230.000) is het niet te doen als opbergsysteem.
Ik heb alles opgeborgen in diverse ladebakken gesorteerd op soort, formaat en kleur. In de grote ladebakken zit bijna alles weer in ziplockzakken. Daarnaast heb ik een heleboel sorteerdozen van IKEA en Praxis. Voorop mijn lades en sorteerdozen heb ik plaatjes geplakt met wat er in zit. Zo weet ik precies wat ik heb en waar. Gaat het bouwen ook een stuk sneller.
Bovendien heb ik alles geteld en opgeslagen in Brickstore. Handig om te weten of ik voor een idee ook voldoende onderdelen heb. En voor de verzekering weet ik zo de waarde.

Hoe ben je eigenlijk in deze hobby verzeild geraakt, en wat trekt je zo aan in je favoriete thema’s Space en Sci-fi?
Ik heb mijn hele leven al LEGO gehad. Zelfs tijdens mijn Dark Ages heb ik altijd wel interessante sets gekocht. Na de geboorte van mijn zoon in 2000 ben ik gestopt met een andere hobby en toen kwam LEGO langzaam weer in beeld. In de jaren daarna vond ik ook aansluiting bij De Bouwsteen en Lowlug (lid sinds 2004). Toen ik in op internet Moonbase tegenkwam heb ik dit in 2004 geïntroduceerd in Nederland op Legoworld Zwolle en dat was het begin van de vlucht van mijn LEGO-hobby.
Altijd al een voorliefde gehad voor Sci-Fi en Space (heb ook veel oude space sets) en als thema geeft het je zoveel vrijheid in bouwen. Ik haal mijn inspiratie o.a. uit series en films zoals Star Trek en Battlestar Gallactica.

Je hebt het geluk om een flinke LEGO-kamer te hebben; hoe reageert de rest van het gezin erop dat papa een mancave heeft?
Hoezo boeit mij dat?… haha. Maar serieus, ik heb in 2009 mijn huis verbouwt en toen is er in goed overleg een hobbykamer voor mij gecreëerd. Wil ik nog wel even duidelijk maken dat de hobbykamer van mijn vrouw groter is! It’s good to have a mancave…

We kennen je allemaal van het bouwen van meterslange projecten die je op meerdere events (LEGOWorld, Star Wars weekends in LEGOLand, Skaerbaek etc.) maar hoe bouw je die op die hoektafel? Wat is je plan van aanpak voor zo’n project?
Ik heb naast de hoektafel een 6-tal modules tafels (per stuk 4XL baseplates groot) en die kan ik in verschillende configuraties en verschillende hoogtes tegen elkaar aanzetten. Mijn hoektafel is eigenlijk meer om bakken op te zetten, dingen uit te proberen of om aparte stukjes te bouwen die dan weer verhuizen naar de moduletafels.
Past een project niet in het geheel in mijn kamer (zoals de ruim 6 meter lange Trench Run uit 2011) dan bouw ik het op in delen. Maar mijn mancave is best groot hoor… It’s really good to have a mancave…
Tsja, hoe start ik met een project? Begint meestal met een ruw idee van wat ik wil maken. Ik zoek inspiratie op internet en soms pak ik voorstellen van anderen op. Ik begin dan eigenlijk gewoon met bouwen en zie wel waar ik uitkom. Ik bepaal meestal wel van tevoren of het een lang smal project wordt of kort en breed en of ik met een verlaging wil bouwen. Ik kan tot 20 bricks zakken met de moduletafels. En dan groeit een project eigenlijk vanzelf.
Flickr pagina van legopapa

We zien trouwens in een hoek een PC staan. Bouw je vanuit een digitale schets? En zo ja, moet je dan steeds heen-en-weer pingpongen naar die andere tafel waar je aan het bouwen bent?
Ik ontwerp niets digitaal. Alles komt voort uit gewoon stapelen en zien waar ik uitkom. De PC is puur voor werk, hobby, muziek, tv en films kijken etc. En natuurlijk het forum van Lowlug bezoeken.

Je had aangegeven als meeste 2×2 tiles te gebruiken in LBG. Hoeveel heb je daarvan eigenlijk liggen? Mix je ze ook wel eens met oud grijs?

Om precies te zijn 7742 stuks. Bij het bouwen is het contrast tussen oud en nieuw grijs erg leuk om te gebruiken. Ik heb alleen heel weinig 2×2 tiles in oud grijs.

20151231_151825_resized_3

Jij was al met deze hobby bezig toen de grote kleurwijziging van grijs kwam. Hoe reageerde je er inderdtijd op, en is je mening hierover nu veranderd?
Ohhh, dat was toen echt het meest boosaardige wat LEGO ooit gedaan had. Waar haalden ze de moed vandaan. Ik heb toen heel veel bricks in de oude kleur grijs gekocht. Deze werden in servicepacks verkocht en daar heb ik er honderden van gekocht. Ik zou toch eens tekort hebben aan dat kostbare oude grijs… nooit!! En dat nieuwe grijs.. afschuwelijk. Heb er uiteindelijk ruim 10.000 oudgrijze bricks aan over gehouden.
En toen kwam de bezinning. LBG is gewoon een mooiere kleur. Helderder. Maar het geeft een mooi contrast met het oude grijs en dus gebruik ik het door elkaar heen in mijn projecten. Het is uiteraard wel apart gesorteerd en opgeborgen.

We zien dat je luxaflex dicht zit. Heb je ook nog beschermende folie tegen je raam? Blijft jouw wit nog wel goed wit?
Beschermende folie, rolluiken, zonwering… ehhh nee hoor. Alleen luxaflex. Maar bij ons staat in de ochtend de zon vol in mijn kamer en ik ben wel zuinig op mijn LEGO. Ik wil ook niet dat mensen naar binnen kunnen kijken als ik ’s avonds aan het bouwen ben. Niet uit schaamte hoor maar uit veiligheid. Het is best kostbaar wat ik heb staan.
Maar ondanks het verduisteren verkleurt het wit en het grijs op onverklaarbare wijze. Maar ach, dat kan ik toch niet voorkomen.

Wat is eigenlijk het beste project wat je tot nu toe gebouwd hebt?

Het meest populaire project was de Star Wars Trench Run uit 2011. Die heeft heel veel reacties gekregen vanuit de hele wereld. Heeft op het Star Wars Weekend 2011 in Legoland Gunzburg zijn première gehad en is daarna nog te zien geweest op LW Zwolle, ToysXL Middelburg en het speelgoedmuseum in Deventer.
Het best gebouwde project was Project MYRICL. Dit was onderdeel van een gezamenlijk layout samen met Sky4walker op LEGO Fanwelt in Keulen in 2012.

En wat voor project staat er nog op je verlanglijstje? Wat inspireert je eigenlijk als je met een project begint?
Ik wil nog een heel groot ruimteschip bouwen maar mijn eerstvolgende project wordt waarschijnlijk toch een Space Academy, een idee van mijn zoon Alex. Zit vooralsnog alleen nog in concept in mijn hoofd. Moet ook nog even wachten op de Lugbulk.
Ik heb eigenlijk altijd samen met Sky4walker gebouwd. We verzonnen samen de projecten en we inspireerden elkaar om op steeds hoger niveau te bouwen. En samen hadden we de meest wilde plannen. Dat is heel leuk want op events konden we uren discussiëren wat een nieuw project kon worden. We zijn de laatste 2 jaar elkaar een beetje uit het oog verloren door werk en privé. Maar we komen terug met The Dutch Moonbase Group.

Heb je ook favoriete bouwers in de AFOL community, en heb je ook een bepaalde stijl of bouwtechniek overgenomen van iemand?

Ik heb over de jaren een herkenbare eigen stijl ontwikkelt. Veel lege ruimte, alles op “menselijke” schaal en een hoog detail niveau. Maar ik mag heel graag bij anderen afkijken en ideeën opdoen. Elk thema biedt wel mogelijkheden om te vertalen naar Sci-Fi.
Iemand die ik erg goed vind is de Amerikaan Keith Goldman die grote gedetailleerde Sci-Fi layouts maakt. Ook Jon Hall vind ik een bijzondere bouwer. Hij maakt hele mooie retro-futuristische ruimtescheepjes. Binnen Lowlug zitten ook wel een paar mensen waar ik graag de bouwwerken van mag zien. Een jonge bouwer als LegoMatthijs bijvoorbeeld, een van de weinige die ook space bouwt.

20151231_151828_resized_2

LEGO is een tijdrovende en geldrovende hobby; heb je daarnaast ook nog andere hobby’s?
Ik doe naast LEGO ook aan genealogie (stamboomonderzoek). Het zoeken naar je voorouders is best een leuk avontuur maar kost heel veel tijd. Dit is ontstaan uit een familieonderzoek naar mijn grootvader. Ik heb nu ongeveer 1100 voorouders in kaart weten te brengen.

Hoe vaak zit je eigenlijk in deze kamer op weekbasis? En belangrijk: mag je ook gestoord worden als je hier zit?
Eigenlijk wel iedere dag. Maar dat komt ook omdat ik nu met een studie bezig ben (hypothecair krediet). Ben ik aan het bouwen kan dat meerdere uren per dag zijn. Ik heb een simpele regel: is de deur open kan je zo naar binnen, is de deur dicht liever niet storen. Ik doe de deur echt dicht als ik zit te leren. Heerlijk rustig.

Dan is het nu tijd voor de ingezonden vragen. De eerste vraag komt van BrickJohannes maar helaas lees ik geen Fries dus we gaan direct naar de tweede vraag, die van jellego. Zijn vraag:
Wie geeft die plant eigenlijk water?

Plant??? [ …Kijkt verschrikt om zich heen… ]… oh ja… ehhhhh… geen idee. Ik denk mijn vrouw of dochter.

De derde vraag komt van BrickScorpius die graag wil weten hoe jij je MOCs vervoert zonder dat ze kapot gaan. Heb je daar speciale dozen voor? Welke inpaktechnieken gebruik je?
Ik gebruik dozen welke mijn vrouw ooit eens heeft meegenomen van haar werk. Daar past precies een XL-baseplate in. Ik bouw alles modulair voor makkelijk transport en opbouw. Ik bouw redelijk stevig ondanks dat het soms heel kwetsbaar lijkt.
Ik heb een heleboel luchtkussentjes en bubblewrap. Dat prop ik rond mijn moc’s in de doos. Werkt prima. In al die jaren dat ik nu naar events ga is er nog nooit iets gesneuveld. Zelfs mijn minifigs op de layout blijven overeind.

Nou, we zijn alweer bijna klaar met ons gesprek. Laatste vraag nog: vanwaar de username ‘Legopapa’?
Een vader die met LEGO bouwt… volgens mij een idee van mijn zoon.

Oké, helder. Bedankt voor het kijkje in de keuken! Heb je nog iets te zeggen tegen je mede-AFOLs?
Ik heb over de jaren Lowlug zien groeien van een ondergewaardeerd en verguist groepje nerds tot Neerlands grootleverancier van zeer getalenteerde bouwers. Ook de sfeer op het forum is anders de laatste jaren. Minder fel, milder met een gevarieerder aanbod aan topics
Ik geniet van de meetings met alle oude vrienden, nieuwe onbekenden en een vage kennis hier en daar. De toestroom van talentvolle jonge bouwers is ook een goede ontwikkeling. Zij brengen nieuwe ideeën en technieken.

Bedankt HJR, het was gezellig je over de vloer te hebben.

Over workfromtheheart 36 Artikelen
Actief AFOL sinds 2008, bouwt vooral Steampunk en Nerd Stuff. Moderator sinds 2013.