Een kijkje bij – Foto

Nu Jomanda’s aardstralen zijn verdwenen en Tiel’s voornaamste inwoner weer zoals vanouds Flipje is, toog razende reporter HJR naar het huis van Foto voor een diepte-interview.

Hallo Foto, leuk hier te zijn in Tiel. Vorige maand was mijn eerste interview, en ik heb sinds dien een hoop tips gekregen voor een beter interview. Zo heb ik een stapeltje vragen van een kennis gekregen (ze is kaasmaakster):
Geiten of schapen? Oeps, da’s een lastige…..schapen
Frikandel of kroket? Overduidelijk zo’n heerlijke frikandel
Steengrill of Gourmetten? Doen wij hier thuis zelden. Geef mij maar een bord spruitjes stamppot zoals mijn vrouw dit maakt.
Kijk, zo krijg je toch een veel beter en completer beeld van degene die tegenover je zit!

We zijn eigenlijk nog maar nét begonnen met de serie maar ik denk dat jij nu al meedingt naar de prijs voor meest opgeruimde LEGO kamer! Hoe hou jij je kamer zo op orde?
Da’s meer een kwestie van wanneer maak je de foto’s. Nee, grapje. Ik ben van nature nogal fan van het opruimen. Tijdens een project ligt de tafel redelijk vol met dozen waarin ik mijn Lego bewaar en losse onderdelen die op dat moment worden gebruikt. Wat wel een verschil maakt is het feit dat ik eigenlijk alleen in microscale bouw. Dat scheelt zonder meer al veel ruimte.

Lego 1

We weten dat je microscale bouwt, een techniek die qua populariteit pas een vlucht heeft genomen met de ‘Designer Series’ van LEGO. Hoe lang bouw jij al in deze stijl, en wat vind je van LEGO’s eigen creaties in deze schaal?
Ik ben naast de architecture serie een groot fan geworden van de microscale stijl sinds twee jaar. Ik geef in tegenstelling tot veel Lego fans misschien wat minder geld uit aan deze hobby en toen ik ontdekte dat je ook met minder stenen heel veel moois kan maken werd ik een groot liefhebber. Lego heeft weliswaar de Designer Serie maar de echte microscale wordt toch over het algemeen door mensen zelf gemaakt.

Maak je ook gebruik van een bepaalde schaal bij het bouwen? Of bouw je gewoon op basis van beschikbare stenen en vormen om zó iets kleins maar fijns te bouwen?
Ik ben redelijk slordig met de schaal verhoudingen. Uiteindelijk telt mijn inziens maar een ding en dat is dat je vooral veel plezier aan deze hobby beleeft en dan mag het wat mij betreft hier en daar best wel wat afwijken. Overigens valt dat bij deze schaal wel al heel snel op…

Heb je sowieso veel LEGO nodig om in deze schaal te bouwen? Hoe vaak moet je onderdelen of sets bijkopen voor je bouwwerken?
Je hebt echt minder Lego nodig om iets moois te bouwen. Ik bestel dan ook weliswaar met regelmaat nieuwe onderdelen maar altijd wel in kleine hoeveelheden. Af en toe een mooie nieuwe doos (Architecture) en een paar maal per jaar nieuwe losse onderdelen.

Wanneer is eigenlijk je laatste juichmoment geweest omdat LEGO een bepaald onderdeel of (iets bestaands in) een nieuwe kleur uitbracht?
Naast wit ben ik groot fan van groen en daarin zie je flink wat nieuwe onderdelen.

Heb je naast de microscale ook interesses in andere thema’s binnen LEGO en bouw je ook wel eens binnen dat thema?
Architectuur blijft erg mooi en sinds een paar weken ben ik wat aan het spelen met auto’s. In microscale maar misschien ook wel groter. Iets nieuws maar wel heel leuk.

Nu weet ik dat je fotograaf bent (zie www.henkversteeg.nl) en prachtige foto’s bewerkt; zou LEGO mozaiek niet een leuke tool zijn om je foto’s verder in te verwerken?
De Lego mozaiken hebben niet mijn interesse. Staat veel te ver af van mijn huidige fotografie.

Lego 2

Net als bij LEGOpapa zie ik dat je een laptop bij de hand hebt in je kamer; gebruik je de PC bij het bouwen en welk programma gebruik je voor het bouwen?
Ik gebruik de laptop om te zoeken naar voorbeelden in het groot op internet. Soms benader ik architecten of er tekeningen zijn. Overigens zijn mijn MOC’s zelden een waarheidsgetrouwe kopie van de werkelijkheid. Veel leuker is het om er een eigen draai aan te geven.

Wat is tot nu toe je Magnum Opus qua bouwwerken? En wat mogen we de komende tijd nog van je verwachten?
Wat betreft bouwwerken heb ik eigenlijk geen echt Magnum Opus. De komende maanden zal microscale zeker het belangrijkste onderwerp blijven. Nu, op dit moment werk ik aan een serie vrachtwagens in deze stijl. En verder speelt ook de actualiteit wel een rol mee. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik bijvoorbeeld de gebeurtenissen in de Tour de France vertaal in een wekelijkse MOC.

Heb je nog bepaalde bouwers die je inspireren?
Mahjqa is een groot voorbeeld. Iemand die altijd weet te inspireren.

Hoe vaak ben je eigenlijk met je LEGO hobby bezig in deze ruimte, en moet de deur op slot als je ermee bezig bent?
Twee of driemaal per week een avondje maar soms ook een weekje helemaal niets en eerst hier en daar wat inspiratie opdoen.

Dan is het alweer tijd voor de ingezonden vragen! De eerste vraag komt van g!Xau uit Namibie, maar gezien ik geen Otjiherero, Jul’hoan of Tswana spreek gaan we door naar vraag twee, van pollie1214. Die wil graag weten: als je ooit een set voor LEGO zou mogen ontwerpen, wat zou het dan zijn?
Da’s een lastige vraag maar ik zou het wel heel leuk vinden om in microscale een compleet dorp te maken.

De derde vraag komt van Rob2005 en die graag wil weten wat je favoriete LEGO onderdeel is?

Favoriet onderdeel zijn de jumpers. Daar kun je vaak verrassende zaken mee realiseren.

De vierde en laatste vraag komt van Actuin en die wil graag weten wat je van de nieuwe Van Der Valk in Tiel vind?
Prachtige vraag want ik heb even met de gedachte gespeeld dit nieuwe gebouw in Lego vast te gaan leggen. Misschien komt het er ooit nog van.

We zijn alweer bijna klaar met ons gesprek. Ik heb een idee maar toch: vanwaar de username ‘Foto’ op een LEGO forum?
Ik ben slecht in het verzinnen van dit soort namen dus dan ligt mijn beroep wel erg voor de hand.

Oké, bedankt voor dit interview en voor het kijkje in je bouwruimte! Heb je wellicht nog iets te zeggen tegen je mede-AFOLs?
Ik kijk al weer uit naar de volgende meeting. Het lukt niet altijd om te komen maar elkaar af en toe treffen is en blijft erg leuk.

Facebook: Henk Versteeg

Over workfromtheheart 36 Artikelen
Actief AFOL sinds 2008, bouwt vooral Steampunk en Nerd Stuff. Moderator sinds 2013.